Innovationen inom laserbelysning har varit mer än tydlig. Vi gick från halogenlampor till xenonlampor och LED-lampor. Men det slutar inte där, eftersom innovationen är kontinuerlig och ganska accelererande.

Vi kan se detta i ankomsten av laserbilbelysning, det stämmer, laserbilbelysning är här som om det vore Star Wars. Det är därför vi här kommer att berätta om vad dessa lampor är och hur de fungerar.


Vad är Laserbelysning?

Som namnet antyder är laserbil- och lastbilslampor en typ av fordonsljus som har laser som huvudsaklig ljuskälla. Detta innebär att inga glödlampor eller lysdioder används här.

För att fungera behövs en serie laserstrålar som förenas och i sin tur genererar en reaktion för att producera ljus. Dessa lampor, som utvecklats av OSRAM och två tillverkare av lyxbilar i Tyskland, kan vara den förändring som lastbils- och bilbelysningsindustrin behöver.

Laserbelysning


Hur fungerar Laserbelysning för bilar?

Dessa billjus använder tre blå laserstrålar som passerar genom en serie speglar för att förenas till en enda kraftfull ljusstråle. Denna ljusstråle passerar genom en lins med gul fosfor inuti.

När lasern träffar fosforn reagerar den genom att generera ljusstyrka eller ljus, som studsar mot andra speglar och reflektorer tills den projiceras. Detta är hur ljuset genereras, utan att använda dioder som i LED-ljusstakar eller glödtrådar som i klassiska lastbilslampor.

Läs mer om teknisk utveckling av belysning.


Vem använder Laserbelysning i bilar?

Som vi redan har berättat har dessa lampor utvecklats av den tyska el- och belysningstillverkaren Osram. Men Osram gjorde inte detta äventyr på egen hand, utan gjorde det tillsammans med två biltillverkare.

Å ena sidan BMW och å andra sidan Audi, båda företag av tyskt ursprung, bidrog också till utvecklingen av bilbelysningen. Huvudskälet till att båda företagen beslutade att samarbeta, förutom att de är från Tyskland, är att tillverkare av lyxbilar har blivit spjutspetsar inom fordonsinnovation.


Vilka är fördelarna med Laserbelysning?

De främsta fördelarna som erbjuds av laserbilbelysning är att de kan lysa upp till 600 meter bort. Det stämmer, dessa lampor fördubblar räckvidden för LED-stänger.

En annan fördel som man har funnit i dessa lampor är det faktum att laserbilslyktor förbrukar ännu mindre ström än LED-lampor. Detta skulle göra dem idealiska till exempel som bussljus.

Och nackdelarna?

Det är också viktigt att ta hänsyn till att dessa lampor har sina nackdelar. Först och främst är systemet lite mer komplext, vilket gör det mer komplicerat att tillverka lamporna och strålkastarna på ett ekonomiskt sätt.

Och detta är det största problemet och anledningen till att vi inte kommer att se dem som släpvagnslampor, deras kostnad. Jämfört med LED-lampor, deras närmaste konkurrent, är kostnaden för dessa lampor otroligt mycket högre. Detta skulle göra det några gånger dyrare än halogen att skaffa ersättningslampor för laserlastbilar eller fordon.

Är du intresserad av bilbelysningen H7 ledlampa? Besök då bloggen lbsmekaniska.

Ska du rengöra din bilbelysning? Kolla då in bloggen cheapoutboardmotors.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *